2012. december 13., csütörtök

Útlevél nélkül facebook és youtube határán

Digitális állampolgárság jelene, jövője...

 


A ma embere szinte el sem tudja képzelni magát a digitális eszközök használata nélkül. Körülvesznek minket észrevétlenül is amellett, hogy tudatosan használjuk. A Z generáció ebbe született, az Y generáció együtt nőtt fel vele, az x generáció? Ők nem tehetnek mást alkalmazkodnak, egyre sikeresebben.
Gondoljunk csak bele, jelenlegi ismert világunk népességének 30%-a (több mint 2 milliárd ember) használja az internet adta lehetőségeket, munkára, szórakozásra, egyéb tevékenységekre. Ezekre egyre fejlettebb eszközöket dobnak piacra a multi cégek. A legújabb tv-készülékek már internet hozzáférésre is alkalmasak, a tabletek terjednek praktikusságuk miatt. Egy új mobiltelefonban a telefonálás és az sms küldés szinte muzeális értéknek számít. Gyakorlatilag egy új termék eladhatatlan, ha nem tudunk vele "internetezni".
De mi is kell egy digitális állampolgárnak?

Éppen az úgynevezett social media a listavezető. A közösségi portálok, videomegosztó rendszerek gazdaságilag is már komoly tényezők. A facebook több mint 750 millió felhasználóval büszkélkedhet és ez a szám naponta nő. A twitteren naponta 300 millió tweet születik, melyeket milliók olvasnak, a sajtó címlapsztorikat  köszönhet ezeknek, több újságírót állítottak rá hírességek twitterére.
Ezekben a napokban történelmi sikereket ér el a youtube. Jóslatok szerint év végéig megszületik az első olyan video, melynek nézettsége átlépi az 1 milliárdos "álomhatárt". Ez a video egyébkét naponta dönti a rekordokat, soha nem volt még ilyen népszerű tartalma a youtubenak. A digitális állampolgárság gazdasági, sőt politikai hatása is megjelenik ebben. Ilyen nézettség mellett nem lehet csak úgy elmenni, kormányprogramokba is belekerült. Mindenki az előadót akarja, reklámarc lett, világhírű, bármit el lehet vele adni. Nem mellesleg az úriember csak a letöltésekből és a youtube kattintásokból az éves költségvetését is igencsak pozitívan zárta.
Digitális állampolgárság fejleszti az oktatás módját. A tanulók tankönyveit felváltja a laptop, tablet. Sőt már a személyes részvétel hiánya is megoldható, virtuálisan ott vagyunk az órán. Így a jövőben elég egy jó internetkapcsolat, egy rendszer, ott egy "avatar" és máris órán ülünk. Vagy ki tudja mit csinálunk...
Az interneten bármit megtalálhatunk csak tudni kell, hol keressük. A google a digitális állampolgárok kutatásainak kiindulópontja.
Ezek már ma megjelentek és működnek is, de állandó fejlesztések szükségesek, és mit hoz a jövő?
Mindazonáltal, hogy a jövő kiszámíthatatlan, kezd előttünk kirajzolódni egy kép. Egy olyan kép, ahol már "nemcsak 2 milliárd ember" (mekkora szám ez is!!!), hanem könnyen lehet a népesség 50%-át is meghaladja a digitális állampolgárok száma. A facebook terjeszkedésével egyeduralkodó lehet a virtuális társasági életben, ezáltal a gazdasági és kereskedelmi piacot is átformálja.
Összességében a digitális állampolgároknak négy fő irányvonalát segíti az internet. Munka, kutatás, kereskedelem és az oktatás. A digitális állampolgárság elkerülhetetlen, de felelősök is vagyunk érte. Szóval mi is a digitális állampolgárság?
Digital citizenship is yours, be a digital citizen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése