2012. december 14., péntekNavigálás az infósztrádán- Jogosítvánnyal vagy jogosítvány nélkül?

Mint ahogyan a szabályos és veszélytelen vezetéshez is szükséges az, hogy az ember megszerezze a jogosítványát, az infósztrádán való "közlekedéshez" is elengedhetetlen, hogy mint a digitális világ állampolgárai birtokában legyünk a megfelelő képességeknek és viselkedésnek, azaz "jogosítványnak".
Annak érdekében, hogy elkerüljük a "digitális baleseteket", meg kell tanulnunk és tanítanunk az online térben való viselkedés szabályait.  Ebben az újszerű és rohamosan fejlődővilágban, sokan elveszettnek tűnhetnek,és az megfelelő etikai viselkedés mikéntjében a nagy többség a mai napig bizonytalan. Ezért is fontos tehát, hogy biztos alapokat rakjunk le, és ezeket a következő generációknak is átadjuk.
Ebben a témában találtam egy videót:


Az online környezet és a különböző technikai újítások megjelenésével, be kell illeszkednünk egy teljesen új helyzetbe, amiről eddig még nem voltak tapasztalatok. A technológia igen elterjedt, mostanra már életünk szerves részévé vált, pont ezért elkerülhetetlen használata. A mostani generáció már beleszületett ebbe ugyan, de nekik is kell az útmutató, a "világítótorony", hogy merre tartsanak.Ezért is kiemelt fontosságú szerintem a digitális állampolgárság aspektusainak oktatása.
Míg az online tér megszámlálhatatlanul sok új lehetőséget ad számunkra,figyelembe kell vennünk, hogy a megfelelő tudás nélkül, komolyabb problémáink is lehetnek.Ilyen például: a cybermobbing jelensége, ami egy meggondolatlan hozzászólás, vagy megosztás következtében is beindulhat, vagy a jelszavak felelőtlen kezelése, illetve nem megfelelő jelszavak használata.Tehát itt van a felelősség, a felelős felhasználói attitűd kritériuma. Ilyenkor jobb, ha elgondolkodunk: " Valóban odafigyeltem ezekre a dolgokra? "
Sokszor az a válasz, hogy nem. Pedig mindnyájan a részei vagyunk ennek a globális közösségnek, s mint olyan folyamatos kölcsönhatásban vagyunk vele. Mi alakítjuk a tartalmakat és az információkat, alkotunk,esetleg alkotásainkkal kereskedünk.

A felelősségen kívül ismernünk kell jogainkat és kötelességeinket is a digitális világban. Hiszen, ha belegondolunk egy társadalom se működne, ha nem lennének meg a békés együttéléshez való szabályaink.
Akármennyire is szabadnak érezzük magunkat ebben a világban, ahol előítéletek nélkül akár, önmagunk lehetünk és kifejezhetjük egyéniségünket, mindig tudnunk kell a korlátokat, azt hogy mit tehetünk meg, és mit nem.
A digitális írástudás szintén egy említésre méltó  kritérium, ha digitális állampolgárságról beszélünk. Ennek oktatása a mai korban alapvető fontosságú. Az információs műveltség segíti a felhasználót az értékes és értéktelen információk kiszűrésében, abban hogy ezeket egyáltalán hol és hogyan keresse, ha megtalálta, annak képessége, hogy fel tudja használni, és újat alkothasson. Mint, ahogy már említettem egyik legnagyobb értéke és legnagyobb nehézsége az online térnek az, hogy bárki, bárhonnan létrehozhat újdonságokat, bővítheti tudását, vagy esetleg kikapcsolódhat.
Egy másik aspektusa a digitális állampolgárságnak a kommunikáció. Online fenntarthatjuk ugyan a kapcsolatot azon ismerőseinkkel, akikkel naponta találkozunk, de az igazi értelme az lenne a dolognak, ha olyanokkal tudnánk kapcsolatot létesíteni, akik nincsenek közvetlen környezetünkben. Ezzel akár egy teljesen más kultúrát is megismerhetünk, munka kapcsolatokat alakíthatunk ki, ahol akár egy hatékony közreműködés is létrejöhet úgy, hogy a két fél még offline sose találkozott, és lehet, hogy nem is fog.
Én személy szerint, az utóbbi években folyamatos kapcsolatot tartok fenn több külföldi (esetemben túlnyomórészt Japán) emberrel, akik az idegen nyelvek gyakorlásában nekem sokat segítettek és bizonyos szinten egyfajta "kultúrális csere" folyamatot végzünk. 
Összegezve tehát, mint ahogyan megtanulunk írni, olvasni és számolni, úgy meg kell tanulnunk a digitális állampolgárság mikéntjét is, hogy hasznos, hatékony és tevékeny felhasználói legyünk az online térnek, és gazdagíthassuk azt. 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése