2012. december 14., péntek

Az információs sztráda szabályaiavagy a leállósáv használata vész esetén kötelező

 

 


Ahogy egy újdonsült 17 éves gyereknek fontos, hogy megszerezze gépjárművezetői jogosítványát ugyanannyira szükségszerű, hogy minél korábban tisztába legyenek a digitális világ adta eszközök és az internet használatával. Az információk közötti biztonságos száguldozáshoz elengedhetetlen, hogy a jelen x-y-z generációit és a jövő gyermekeit az on-line lét vezetéséhez szükséges tudásokkal felruházzuk. Horward Gardner a Harvard Egyetem pszichológus professzora öt alapvető etikai szabályt (Ethicla issues) emel ki, ami elengedhetetlen a digitális állampolgársággal (Digital citizenship) rendelkezők számára:
  • Digitális Identitás (Digital Identity)
  • Digitális Magánélet (Digital Privacy)
  • Digitális Tulajdon (Digital Ownership)
  • Digitális Szavahihetőség (Digital Trustworthiness)
  • Digitális Részvétel (Digital Participation)
Ahogy a hétköznapi off-line életünk szabályairól is tanulunk, illetve oktatnak minket a közoktatásban, úgy fontos eleme kellene, hogy legyen ezen elemek ismeretének elsajátítása is. Ez a rövid videó betekintést enged nekünk egy ilyen fajta oktatási környezetbe. Látszik, hogy a diákok örömmel osztják meg tapasztalataikat az on-line létükről. Ezzel kapcsolatosan lehet velük szituációs játékokat, és egyéb feladatokat végezni. Ezek a szituációs játékok segítenek a fiataloknak megértetni, miért fontos, hogy tisztában legyenek digitális jogaikról, és az eEtikettről

Ki kell térni arra, hogy hogyan is alkalmazzák a fiatalok a közösségi oldalakat. Sok esetben találkozhatunk olyan kamasszal, aki túl sok tartalmat, illetve információt oszt meg magáról, olyanokat is, ami digitális érzékenységünket sértheti. Az ilyen tartalmakat a Magánélet (privacy), illetve a Szavahihetőség (Trustworthiness) körének megsértésébe lehet sorolni, ugyanis ezek a tartalmak nem mindig tükrözik a valóságot. Szóval minden fiatalnak tudom ajánlani, hogy figyeljen oda, hogy Facebook profiljából nehogy Fakebook profil váljék, így megmaradhat jogosítványuk az on-line autópályán. 

A digitális etikai gondolkodás hiánya szokott fellépni, mikor személyek bizonyos már létező tartalmakat saját szellemi termékükként hoznak on-line világra. Ezek a problémák a Tulajdon (ownership) megsértésének köréhez kapcsolódik. Több ilyen helyzettel is találkozhattunk már, ahol más on-line személyek azon tartalmakat, amiket feltöltünk felhasználják, ne adj isten visszaélnek vele. Erre egy jó példa a "OneDirectionStories" blog egyik bejegyzése

Úgy gondolom, hogy a Digitális Részvétellel (Parcipitation) és Indentitással (Identity) eddigi tanulmányaink alapján sok esetben találkoztunk, és részletesen beszéltünk róla órákon is. Természetesen fontos megemlíteni, hogy az on-line lét új fajta hozzáállást vonz maga után, amit ha nem teljesen értünk, és enélkül akarunk a XXI. században élni, akkor "digitalizált farönknek" tűnhetünk majd más interneten szörföző személyek számára. 

Összegezve 
A digitális állampolgárság olyan jogosítvány, amely tulajdonosa rendelkezik az alapvető internetes hozzáállással, eTudatos és digitális identitása is a helyén áll. Viszont az egészséges digitális élethez fontos néha egy kis időre megállnunk, felfrissülnünk, venni egy jó forró fürdőt, és elkerülni minden digitális ingert, nehogy a végén "besokkaljunk" a "digitalovershare" nyomása alatt!
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése