2012. december 14., péntek

A nép száján íródott internetfüggőségVajon hogyan gondolkodhat az X, Y és Z generáció képviselői az internethasználat hátulütőjéről, az internetfüggőségről? Erre kerestem a választ.
Mivel kollégista vagyok a közvetlen környezetem más embereket takar, mint a egy családjával lakó hallgatónak. Az X-generáció szülöttje esetemben a legkedvesebb portás bácsi. Nagyon jó dolog - vágta rá mosolyogva az ősz úr. Szerinte aki 8 - 10 órát internetezik naponta, az már függőnek minősül. Persze ez függ attól, hogy az embernek szüksége van-e rá a munkája vagy tanulási folyamata során - tette hozzá. Akinek ez a munkája, annak inkább 8 óra bizonyul függőségnek. Az ilyen típusú munkát végző embereknek biztosítani kéne az óránként negyed óra pihenést (tehát a géptől távol töltött időt) és a szemüvegeket. Szerinte pszichológiai tünetei nem jelentkezhet a függőség ezen típusa esetén. Fizikai fájdalmak közül a csuklófájást emelte ki.
Az ELTE tanulja már másképp látja a helyzetet. Gábor, aki informatika hallgató, a kollégium rendszergazdája egy rövid kis viccel kezdi interjúnkat. Ha most kikapcsolná a netet a kollégium egész területén, akkor akik a mai nap folyamán bejönnének ezen az ajtón, azok függők. Mosolyogva hozzátette, hogy az egész kollégiumnak függősége van. Szerinte internetfüggő az, aki értelmetlen dolgokkal - mint például játékok, autóbalesetes videók(!), pornóoldalak böngészése - tölt 8-10 órát a gép előtt. Valamint még az is az, aki közösségben érzi a számítógép hiányát és nem tud elvonatkoztatni a számítógéptől. Tünetként  az ínhüvelygyulladást és ingerlékenységet jelöli meg. Önmagát nem tartja függőnek. 
Egy gimnazista lány, Niki sajnálja az internetfüggőket.  Hirtelen a fogalomról a Facebook jut eszébe. Szerinte aki ott tölt egy csomó időt, annak nincsenek barátai. Semmi mást nem tud csinálni csak Facebookon lógni, ha társaságban van. Szerinte akiknek a munkakörébe tartozik az internethasználat, azok nem függők. A betegség tüneteiként a derékfájást és a depressziót emlegette.
A Z-generáció képviselőjeként a 4 éves unokahúgom, Grétának a véleményét kértem ki. A lányka szerint akik sok mesét néznek, azok válhatnak a betegség áldozatává. Hozzátenném, hogy számára a számtógéphasználat annyiban kimerül nála, hogy rajzfilmeket néz online. Ez a vallomás megértette számomra, hogy kik is az Z-generáció tagjai. 
Konklúzióként annyit levonhatunk, hogy nagyjából mindenki érzi mi is az internetfüggőség, de nem ártana pontosítani a kialakult fogalmaikon.
(A kép illusztráció. Nem az unokahúgom látható.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése