2012. december 19., szerda

„A digitális állampolgárság a tiéd.”Az egyre csak növekvő technológiai fejlődéssel egyre többet hallunk a digitális állampolgárság fogalmáról. Már nem elég csak egy országhoz tartozni, ahhoz, hogy valakik legyünk és valahogy boldoguljunk, a digitális világban is meg kell teremtenünk és ki kell használnunk állampolgárságunkat. De mindezek előtt nem ártana tisztázni, hogy mi is az a digitális állampolgárság?!


A videóban szereplő számadatok kiválóan mutatják, hogy az internet felhasználás napról napra, vagy akár óráról órára növekszik, a Föld lakosságának már 30%-a használó. A birtokunkban lévő különböző elektronikus eszközökkel (számítógép, okostelefonok, tabletek, de már televíziók is) bármikor felcsatlakozhatunk a világhálóra, és bekerülhetünk az információ áramba. Ennek következtében a mindennapi élet elválaszthatatlan lett az internettől. Nyilván ennek az éremnek is két oldala van, és a negatív hatásairól jóval többet hallunk. Pedig a digitális állampolgárság nem csak ebből áll. A Z-generáció beleszületett az informatikai világba, a tizenévesek sokkal többet tudnak a különböző számítástechnikai eszközökről. Nekik alapvető és természetes ez a nagyfokú fejlettség. Be kell látnunk tehát, hogy elszakíthatatlanok a digitális világtól, miért ne lehetne akkor a jó kihasználására ösztönözni őket? A videóban is jól láthatjuk, hogy a „szociális média” mindenhol jelen van. A Facebook felhasználók, a napi tweetek és youtubra feltöltött videók száma milliós nagyságrendű. A közzöségi oldalakon megjelenő profilunk vagy a twitterre kiirt üzenetünk pedig akár akarjuk akár nem, meghatározza identitásunkat, főleg a digitális identitásunkat. Nem tudunk 100%-osan elszakadni tőlük, ezért ugyanúgy ahogyan a lakásunkat, kocsinkat riasztóval védjük, ezeket a felületeket is biztonságban kell kezelni. Mivel azonban része a létünknek, fontos, hogy digitális állampolgárságunkkal ugyanolyan erkölcsi normákat kövessünk, mint a való életben. Felelősséget kell vállalnunk posztjainkért, amiket az online társadalom elé tárunk.

De a digitális állampolgárság nem áll meg a „szociális média” határánál és a közösségi oldalaknál. Ott van a munkában, kutatásokban, kereskedelemben és az oktatásban. Támogatja és segíti azokat. Mint pedagógia szakos hallgatónak, az oktatásban való részvételét tartom a legfontosabbnak. Meg lehet és meg kell tanítani a diákokat, hogyan éljenek a digitális lehetőségeikkel, hiszen ezek kihasználásával előttük jóval szélesebb út áll. Be kell állítaniuk az egyensúlyt a valós élet és az internet használata között. A digitális állampolgárság így lesz a tiéd, a miénk, élni kell a lehetőségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése