2012. december 14., péntek

Mi a szösz? Digitális állampolgárság?


 Azért választottam ezt a videót elsősorban, mert tetszik a digitális állampolgárságról alkotott pozitív képe. Nem a negatív oldalait hangsúlyozza ki, mint általában a környezetünkben élő emberek, akik vagy nem mondanak véleményt  vagy csak negatív dolgokat hangsúlyoznak ki a témában. Másodsorban pedig oktatási témájú. Persze az sem elhanyagolandó, hogy az úr érthetően beszél angolul.
Ez a videó a www.fosi.org reklámozására, bemutatására készült. Számomra megnyerő volt, hogy nemcsak a rossz dolgoktól próbálják megvédeni a gyerekeket az internethasználatkor, hanem lehetőséget nyújtanak nekik, hogy megtanulják, hogyan lehet jó dolgokra és a lehető legjobban felhasználni. Példaként egy iskolai projektet hoz fel, amiben egymásnak külföldi diákok működhetnek együtt. Arra szeretnék a gyerekeket megtanítani, hogy lássák meg a lehetőségeket az internetben. Azt szeretnék, hogy a jövőben a gyerekek megtalálják az egészséges egyensúlyt a digitális profiljuk és a valóélet között. Számukra ezt jelenti a digitális állampolgárság.
Nem fektetnek akkor a hangsúlyt Mike Ribble kilenc támpontjára(teljes elektronikus részvétel, elektronikus eladás és vásárlás, elektronikus információcsere, digitális írástudás, digitális etikett ismerete és betartása, digitális jogszabályok ismerete és betartása, digitális szabadság és digitális jogok, digitális egészség, digitális védelem és biztonság), bár nem mondhatnánk azt sem, hogy elveti őket. Egészen egyszerűen a gyermek szemszögéből nézi az internetet. Tisztában vannak vele mi az, ami egy gyermek számára csábító és taszító lehet, és ennek függvényében dolgozták ki módszereiket az általuk kitűzött cél elérésében. Úgy gondolom, hogy az Y, de főleg a Z-generáció szülöttjeinek van szüksége a digitális állampolgárrá nevelésre. A Z-generáció a legfiatalabb, nem találtam a www.fosi.org -on semmi rájuk vonatkozó momentumot. Pedig fontos lenne a digitális bennszülöttek megfelelő tanítása a megfelelő internethasználatra.
Mindent egybevéve szimpatikus oldal. Ha pedagógusként fogok dolgozni, támaszkodni fogok az oldal nyújtotta lehetőségekre.( Pl.: konferenciákra)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése