2012. december 14., péntek

BLOGivációkBlogolni, bejegyzésekkel megtölteni egy weboldalt sokféleképp lehet. Magvas gondolatok gyűjteményétől egészen a „mizu embörcök, unom a búrám. stájsz ott?” nyelvhelyességűekig találunk példákat a weblogok sokszínűségére. Mégis milyen motivációk hajtják az egyes típusok bloggereit?
Tartsanak velem, és váljanak szakértővé Önök is!

Személyes 

A köznyelvben sokszor "webnaplónak” keresztelt személyes naplóknak jellemzően egy szerzője van. Mivel személyes, itt a fő motiváció általában a szerző életéből való szemezgetés, a gondolatok témától független megosztása. Ez a blogtípus lehetővé teszi a kevesebb tapasztalattal rendelkező felhasználóknak is, hogy bejegyzéseket hozzanak létre és formázzák azt. Gyakran szépítik a posztokat képek, zenék, videók, versek, saját alkotások. A mindennapi tapasztalatok, érzelmek írásos közzététele gyakran használt módszer a barátoknak, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek egymásról.

Tematikus 

A tematikus blog a személyhez képest egy adott témára koncentrál. Írói általában otthonosak a témában és saját tapasztalataikat, kutatásaikat osztják meg illetve a témában közzétett más publikációkra reagálnak. A tematikus blogok, a szakmai publikációkkal ellentétben általában személyesebb hangvételűek és szubjektív nyelvezetűek. Jelen blogoldal is egy tematikus, oktatás témájú oldal. Ezekben a blogoldalakban az a motiváló a szerzőnek, hogy egy konkrét témával kapcsolatban egy helyre gyűjtheti észrevételeit, keresőszavak segítségével rátalálhatnak hasonló érdeklődésű emberek, akikkel elkezdődhet egy-egy érdekes bejegyzés utóélete Sok tematikus blog egy-egy termékkel vagy szűk termékcsoporttal foglalkozik. Gyakori, hogy maguk a termék létrehozásában résztvevők szerkesztenek egy azzal foglalkozó blogot.

Elmélkedő 

Fontos leszögezni, hogy az egyes blogtípusok nem teljesen elhatárolhatóak egymástól. Az elmélkedő bloggerek például olyan szerzők, akik valamely felvetődő témáról szóló gondolataikat osszák meg. Ezek általában kevésbé véletlenszerű és többnyire filozofikus témákat jelentenek. Az elmélkedő blogok egyik oldalról természetesen beleolvadnak a személyes weblogokba, másik oldalról pedig a tematikus blogokba. Az ilyen típusú blogoldalak gyakran akkor ütik fel fejüket, amikor a médiában nagy port kavar valamilyen politikai, gazdasági, közéleti probléma. A nyelvezetét jellemzi a szenvedélyesség, a szellemesen megköltött, gyakran szarkasztikus humorral társított mondatok. 

Blogregény 

A blogregény  weben kialakuló interaktív irodalmi próza. Interaktív azáltal, hogy az olvasók aktív részesei lehetnek a történetek alakulásának hozzászólások, fórumok, levelezési listák, sőt, még mikroblog bejegyzésekkel is. A blogger visszajelzéseket vár munkájáról, izgatja az, mit gondolnak írásairól az olvasók. Az olvasók a történetet szeretetén túl pedig értékelik, hogy egy-egy jó ötletük visszaköszön a történet folytatásában, és ezért visszalátogatnak a blogoldalra. Egy-egy, a fiatalok körében népszerű könyv (pl. Harry Potter) megjelenése után gyakran fűzik tovább a történetet a rajongók. Ezeket hívjuk fanfiction történeteknek.

Leírásblogok 

Régebben, ha nem tudtuk, hogyan kell boldogulni a neten, installálni egy programot vagy átkonvertálni egy videót, akkor felhívtuk ismerőseinket, esetleg fórumok gyakran ismételt kérdései között próbálkoztunk válaszokat találni. A leírásblogok megjelenésével lehetővé vált, hogy a felhasználó összegyűjtve műveletsorokhoz jussanak, és személyes, nem szakmai nyelven megértsék a feladat kivitelezését. Elsősorban technikai jellegű témáknál fordul elő, de itthon népszerűek a konyhai, gasztroblogok is. Ezek jellemzően egy adott étel elkészítésének folyamatát mutatják be, így publikálva a receptet.

Komplex blog 

Ha valaki sokoldalúan szeret blogolni, akkor ez a neki való! A komplex blogok keretében a szerző egy blogcím alatt, kategorizáltan tárol és termel különböző típusú blogbejegyzéseket. Ez lehetővé teszi, hogy a személyes (magánéleti) és a szakmai jellegű cikkek, fotók, esetleg közéleti-politikai észrevételek kicsit rendszerezve, érdeklődésünknek megfelelően jelenjen meg. Kölcsönös előnyös tehát, hiszen míg az olvasó a számára lényeges információkra koncentrálhat, a blogger praktikus döntést hoz.  A szerteágazó tematikájú komplex blog egyfajta egyszemélyes webújság benyomását keltheti. 

Spamblog 

Értékes befejezés egy értéktelen tartalommal. A SpamBlog ugyan is más weboldalak linkekkel való támogatására lett létrehozva. Lényege, hogy a linknek a keresőmotorok számára releváns szövegkörnyezetet biztosítson. Tartalma sokszor valamilyen programmal generált, RSS-ekből létrehozott, vagy más szakmai oldalak szövegeinek duplikálása. A kevésbé tájékozott olvasókat és a kereső motorokat is félrevezeti, ezért aki ilyennel próbálkozik, szembe megy a netes etikettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése