2012. november 1., csütörtök

Túrázás. Kaland. Felfedezés. Látnivalók. Izgalom. Kincsek. GPS.

A cím csak egy valamit takarhat, ez pedig nem más, mint a geocaching! Miről is szokott szólni egy tanulmányi vagy osztálykirándulás? A gyerekeket az osztályfőnök elviszi a Mátrába, Egerbe, a Balaton környékére, vagy akárhova ami bír valamilyen látványossággal, vagy érdekességgel az országban. Sétálgatnak, várost néznek, fociznak, stb. Amiket a gyerekek valóban szeretnek csinálni, azt szívesen is teszik, de a kötelező jellegű arborétum látogatás, vagy római kori emlékmű megszemlélése nem mindig nyújt különösebb izgalmakat. Már pedig én úgy vélem, hogy a diákoknak szükségük van izgalmas dolgokra egy kiránduláson. Erre jó a geocaching: túrázás, városnézés, helyi látványosságok megszemlélése, egy nagyobb cél érdekében – meglelni a kincset!
Kicsit alaposabban: mi a fene az a geocaching?!
Nos, ez egy kincskereső játék. Geolokációs adatok megadásával el lehet rejteni egy kincses dobozt a világ bármely pontján, ezeket az adatokat az adott ország-, vagy a nemzetközi geocaching portálon közzé kell tenni és már indulhat is a vadászat! Persze nem kötelező ládákat elrejteni, lehetünk csak simán kincsvadászok is. J Minden esetre egy nagy izmosabb GPS készülék feltétlenül szükséges a mókához.
Igen, igen, na és ez akkor hogyan is szolgálja azt, hogy a gyerekek élvezzék az unalmasnak tűnő programokat?
A ládákat (többnyire) valamiről híres, nevezetes helyeken rejtik el. Olykor nem is annyira könnyű a megtalálása, ezáltal az ember óhatatlanul körbejárja a környezetét és a láda megtalálása érdekében folyamatosan nézelődik. Egy-egy településen vagy környéken lehet több láda is, illetve léteznek multi-ládák (és még van pár különféle láda, ezekre most nem térnék ki). A multinál több GPS koordináta van megadva, amiket fel kell kutatni és az ott megszerzett információk segítségével kapjuk meg a végleges koordinátát, ami elvezet a kincshez. Ez egy nagyobb kihívást jelent, mert a láda megtalálásához igen sokat kell „dolgozni” – persze ez egy csapat lelkes diáknak nem jelenthet akadályt.
Komolyan hiszek benne, hogy ezzel a játékkal fel lehet dobni egy kirándulás unalmas részeit. Emellett remek hétvégi program is lehet egy osztályközösség életében. Erdőben vagy bármilyen természetes környezetben elrejtett ládák keresését meg lehet szervezni biológia/természet ismeret óra keretében. Életkortól függetlenül ez egy igazán élvezetes és kellemes időtöltés, tanár és diák egyaránt jól érezheti magát benne. Emellett segítheti a tanár-diák ellentétek csillapítását a valódi közös munka/játék élményével.
Mit lehetne még írni? KINCSVADÁSZATRA FEL!
http://www.geocaching.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése